God morgon Sverige!

Idag är det Söndag, och Söndagar betyder oftast matlagning och inhandling för min del – så även idag. Dock hittade jag ett stycke Ytterlår i frysen, så jag tänkte att jag skulle göra en Chili som de flesta kommer att gilla – speciellt män! För tro mig, den här rätten kan få vilken man som helst som tvekar på LCHF att kasta sig in i leken. Ok, kvinnor också för den delen (vill slippa stryk om någon känner igen mig på stan 😉 )

Har gjort denna en gång tidigare, och det slutade med att jag inte fick ha den kvar, så den är minst sagt försvinnande god. Jag kommer att lägga ut lite fler bilder ikväll när det är klart, men tänkte att jag tjuvstartar redan nu med att lägga ut receptet – kanske är det någon som inte har middagsplaner för ikväll som lite snabbt vill springa ner på ICA och handla kött för att köra en chili dom också! 🙂

Jag brukar använda mig av innerlår, ytterlår, fransyska eller högrev. Normalt sett är högreven billigast och blir oftast godast faktiskt – men tar riktigt lång tid att göra. Oavsett köttyp höjer jag redan nu ett varningens finger – och det är att denna rätt tar minst 4-5 timmar att göra, men kräver ingen direkt passning.

Så till receptet. Jag har laborerat lite, och det är väldigt många recept (läs alla) som har 342361 versioner av chili för att få ut hela spektrat av hetta, samt har i öl – oftast corona om man kollar på de recept som vunnit priser yadayada yadayada. Min version är mer simpel, och sätter en lite mer oprentantiös Svenne-touch på det hela. Det är helt okej – faktiskt. Klagar någon så be dom smaka innan 🙂

1 kilo nötkött på bit – INTE köttfärs
2 röda chilipeppers (dom som är 7-10 cm länga)
2 jalapeño pepparfrukter eller så gör du som jag och kör dom på burk och slöar lite 🙂
1 Habanero (Ja, dom finns på ICA om ni kollar noga eller frågar 🙂 )
300 gram rimmat sidfläsk eller Bacon om det krisar
4 vitlöksklyftor
Olivolja
4 msk chilipulver
5 dl vispgrädde
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 msk oregan0
Tomatpasta
50 gram Smör
Salt
Svartpeppar

Jag kommer att skriva hur jag gör, men en lite mer pedagogiskt – och enklare recept – finns här. Läs dom gärna båda så får du lite mer know-how 🙂

Hacka upp oxköttet i små tärningar (2x2cm)
Stek upp sidfläsket (tärnat) eller baconet (finhackat) med smör. Stek det INTE krispigt.

När fläsket är klart, lägg det då åt sidan och lämna kvar fettet i pannan. Stek sedan dina köttbitar i fettet och låt det gärna få lite yta, dvs. på ganska hög temp. Lägg sedan över det i en stor gryta som du sedan skall göra din chili i 🙂

När allt är klart lägger du ner de färska chilifrukterna + ev färska jalepenon i stekpannan och steker upp dom så dom blir mjuka + blir lite ”sotiga”. Ta sedan bort dom efter 2-3 minuter då dom är klara. De skall nu urkärnas. Jag brukar spara lite av fröerna, men inte många. Hacka ner allt i små tärningar , alltså finhackat. TA DET FÖRSIKTIGT MED HABANERON!

Kom ihåg att du kommer att få oljor från chilin på händerna, så se upp var du stoppar fingrarna någonstans – och tvätta händerna ORDENTLIGT efter du hackat detta.

I med olivolja i pannan och stek nu upp vitlöken på låg värme tills dom blir mjuka och lägg sedan ner det i pannan.

———– Steg 1 är nu klart! ——–

Slå på plattan på medelvärme och lägg ner 2 dl vatten och 4-5 msk tomatpasta. Lägg även till samtliga kryddor + chili samt 0.5 dl grädde och låt det koka upp. LÄGG INTE I BACONET!

Låt det nu koka upp och rör om varje 30e minut unegfär. Den här processen kräver lite känsla. Köttet kommer själv att säga till när det är klart 🙂 Jag vet att det låter lite väl DiLeva att säga det, men ni kommer märka att köttet kommer att falla isär och bli en härlig gegga. Normalt sett tar detta ungefär 2-3 timmar typ beroende på köttslaget.

När ni sedan ser att köttet börjar falla isär så smakarna i av. När ni tycker att det är rätt konsistens, typ ”nu kan jag äta det här” så tillsätter ni fläsket och rör ner det. Skruva sedan av plattan och låt det ”sätta sig” i 30 minuter. Ta sedan av grytan från plattan och lägg på locket. Låt det sedan vila ytterligare 20 minuter innan servering.

—————

Phew. Jag tror nog att jag skrev allt korrekt nu lite sådär on top of my head. Lycka till!!